lauantai 21. maaliskuuta 2015

Prahan keväässä

Praha on erinomaisen hieno ja kaunis kaupunki. Olen ollut täällä edellisen kerran yhtä yötä pitempään vuonna 1988, ja paljon on kaupunki sen jälkeen muuttunut ja virkistynyt. Tällä kertaa tulin Herrasmiesten kirjakerhon vuosittaiselle (jo viidennelle!) matkalle keskiviikkoillasta aina sunnuntaihin saakka.

Kaupunki on kaunis ja monipuolinen - ja rakennuskantaa on kaupungin vanhoissa osissa kunnostettu todella suurella pieteetillä. Löysin mukavan kaksion AirBnB:n kautta ja asun hienosti restauroidun Jerusalem-synagogan vieressä.


Mutta kyllä muutenkin vanhat rakennukset ovat hienoja: komeita seinäkoristeita, vanhankaupungin rakennuksilla myös rakennusten katoilla upeita koristeita jne. Tässä kaupungissa on ilo kulkea kameran kanssa, koska mielenkiintoisia yksityiskohtia löytyy helposti kuvattavaksi.









Mutta vanhana kulttuurikaupunkina Prahasta tietysti löytyy myös elävää taidetta. Kuten tämän blogin lukijat muistanevat, olen usein kuvannut eri kaupunkien katujen taidetta - niin tällä kertaa Prahassakin. Mutta on kaupungin keskustassa myös uudentyylisiä, jatkuvasti eläviä veistoksiakin!





Prahaan tutustumisen tärkeä osa on Prahan linna. Kaksituntisen asiantuntevan Hanka-oppaamme johdattaman kierroksen aloitimme katedraalista, jonka lopullinen valmistuminen kesti kuutisensataa vuotta, mutta hieno rakennus se on. Kun kirkkosalin holveja ovat kaikki kuvanneet ja nähneet pilvin pimein, niin tälläkin kertaa etsin yksityiskohtia, joissa näkyisi upea käsityötaito ja katoava osaaminen.





Prahan linna on oppaamme mukaan maailman suurin käytössä oleva linnakokonaisuus, jossa on myös valtionhallintoakin - mm. presidentin palatsi ja erilaisia jo vuosisatoja käytössä olleita saleja ja tiloja, jotka ovat edelleenkin käytössä.



Moninaisten rakennusten sisätilojen ohella linnan alueella on paljon aukioita ja toreja suihkulähteineen ja patsaineen. Kiehtova on myös melko moderni poikapatsas - huomiota saattaa kiinnittää hänen olemuksessaan, että tietty - näemmä mielenkiinnon ja koskettelun kohteena usein ollut  -  ruumiinosa ei ole päässyt patinoitumaan niin kuin muut ruumiinosat!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti