perjantai 27. helmikuuta 2015

Mallia vaikkapa Espoon metrotyömaille - käytä seinät hyväksesi

Leipzigissa on - kuten aiemmissa bloggauksissanikin olen kertonut- aktiivinen ja hyvätasoinen graffittikulttuuri. Toki joukkoon mahtuu paljon turhanaikaisia täggääjiä ja suuri joukko töhrääjiä, mutta kaupungissa on oiva tapa myös hyödyntää tylsännäköistä seinäpintaa niin taiteellisesti kuin kaupallisestikin. Hyvin tehty seinämaalaus voi olla mitä osuvin ja mieleenpainuvin mainos.

Asuintalojenkin synkkää ilmettä voi parantaa. Ensimmäinen esimerkki ei nyt joka paikkaan sovi (ja niitä ei yhteen kaupunkiinkaan sovi montaa), mutta on mieleenpainuva ja rohkea. Toinen tapa on kuvittaa tylsännäköisen rakennuksen pintaa vaikkapa suurilla kukkasilla. Kolmas tapa on tehdä seinä todella rohkeasti erilaiseksi. Tai neljäs tapa on uudistuotannon seuraavaa vaihetta odotellessa antaa laaja betoniseinäpinta upean maalauksen "kankaaksi".





Mutta seinäpintaa voi hyödyntää hyvin mainostilanakin. Ulkoiluvälineliikkeen harmaa betoniseinä muuttuu suureksi mainokseksi, vanhaan taloon sijoittunut ravintola ottaa hyödyn myös uudenlaisesta fasadista. Hienoin esimerkki oli kuitenkin Steinburg-panimo, joka käytti kantakaupungin alueella olevan suuren panimoalueensa monisatametrisen seinän kertomalla oluenpanon prosessin - ja toisella laajalla sivustalla panimon koko historian!






Kaupungissa on paljon muureja ja aitoja - nekin voi käyttää hyväksi elävöittämään kaupunkikuvaa vaikkapa näillä tavoilla.



Ja kun koko ajan kaupungissa rakennetaan, niin luonnollisesti on myös paljon suoja-aitoja. Sen sijaan, että odotettaisiin, että suoja-aitaan töherretään jos jonkinlaisia tägejä tai ihan puhtaita töhryjä, voi nämä antaa graffititaiteilijoiden käyttöön ja saada kaupunkikuvaan uudenlaista eloa. Hei te Länsimetron rakentajat oransseine aitoinenne - olisiko tässä uutta ideaa?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti