maanantai 29. syyskuuta 2014

Tietovisaratkaisu: Berliini elokuvissa - osa 3

Olemme huomenna lähdössä jo Berliinistä eteenpäin, mutta tälle viikolle pohdittavaksi vielä yksi Berliini-aiheinen elokuva. Tämä elokuva valmistui vuonna 1961 ja tapahtuma-aikaan ei Berliinin muuri ollut yhtä massiivinen kuin jo vuotta myöhemmin. Elokuvan ohjaajalla oli menestyksekäs ura 1920-luvun lopulla ja 1930-luvun alussa Berliinissä, mutta hän joutui lähtemään Hitlerin valtaantulon myötä Saksasta ja päätyi - kuten moni muukin lahjakas kulttuuri-ihminen - Yhdysvaltoihin.

Tämä elokuva oli 1960-luvun Suomelle vähintäänkin "poliittisesti epäkorrekti" ja sitä ei Suomessa nähtykään ennen 1980-luvun loppua. Tässä elokuvassa räimitään neuvostojärjestelmää ja DDR:ää säälittä - ja usein hauskastikin, mutta saa osansa saksalainen kansanluonnekin. Siksipä ei ollut kovinkaan ihmeellistä, että kukaan saksalainen tuttavani ei tuntenut elokuvaa.... Elokuvan ohjaaja kertoi pitäneensä esikuvanaan Marx-veljesten komdeioita ja tokaisi: "Heillä oli Chico, Harpo ja Groucho - minulla oli vain Karl. Karl osoittautui vähiten hauskaksi."

Ja tämä paikka on keskeisessä asemassa elokuvassa - elokuvan kuvausten alkamisen aikaan siitä saattoi vielä työllä ja tuskalla ajaa lännestä itään ja idästä länteen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti