sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Rauhallinen sunnuntai suurkaupungissa

Sunnuntai tuntuu täällä mainiolta päivältä - rauhalliselta ja sopusointuiselta ennen alkavaa viikkoa ja sen vilskettä. Oma panoksensa sunnuntain leppoisaan tunnelmaan on sillä, että suurin osa kaupoista on kiinni. Toki leipomot, konditoriat ja kahvilat ovat aamusta alkaen auki, ja huoltoasemilta ja rautatieasemien pikkupuodeista saa peruselintarvikkeet.

Ajelin tänään kolmisen tuntia polkupyörällä Berliinin eri alueilla. Mukavaa havaita, kuinka monipuolinen kaupunki tämä on - ja fillarointi on mainio tapa tutustua rauhallisemmin kaupunkiin kuin joukkoliikenteen käyttäminen. Ainakin kaupungin keskustan länsipuolella oli monia vanhoja pieniä viihtyisiä kaupunkiyhteisöjä. Monet mukavat kahvilat ja ravintolat olivat houkuttelevia terrasseineen , joissa oli runsaasti väkeä. Täälläkin kesä on kääntymässä syksyyn ja on ehkä viimeinen lämmin syyskesän viikonloppu.

Itse asiassa sunnuntainen kauppojen kiinnioleminen tuntuu mukavalle asialle, kun ainakin yksi päivä viikossa on omistettu muullekin puuhalle kuin tavaroiden hankkimiselle ja kuluttamiselle - erilaisia palveluja käytetään sunnuntaina kuitenkin runsaasti. Olen vahvasti sitä mieltä, että kauppojen täytyy itse saada päättää aukiolostaan ja turha sääntely on poistettava. Kauppiaat itse tietävät ja tuntevat asiakkaansa ja liiketoimintansa, ja kauppiaat itse ovat parhaita tekemään omat päätöksensä myös oman kauppansa kiinniolosta. En myöskään pidä kovin tolkullisena sitä, että esimerkiksi kauppakeskus päättää pienen kaupan puolesta milloin sen pitää olla auki.

Vaikka sunnuntaina kaupoissa käynti meille nyt siihen tottuneille tuntuu luontevalle ja mukavalle, niin kyllä on mukavaa myös, kun kaupunkiyhteisö elää tietyssä luontevassa rytmissä, johon kuuluu myös kunnollinen lepopäivä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti